Sosyalist bir aydın olarak topluma karşı görevini büyük bir samimiyet ve özveri ile yerine getiren Ahmet Say, 10 Mayıs 2022 tarihinde yaşamını yitirdi.
Beş edebiyat eserinin ve konservatuvarlar ile üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulan müzik kitaplarının yazarı, müzik eleştirmeni, edebiyatçı Ahmet Say 6 Eylül 1935 te İstanbul’da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarı (1951) ve İstanbul Erkek Lisesini (1954) bitirerek Almanya’ya gitti. Bu ülkede Basın Yayın Yüksek Okulunu bitirdi (1960). Dönüşünde Bingöl ve Erzincan’da öğretmenlik ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yaptı.
1964’te Ankara’ya yerleşti. 1967’de yayına başlayan Milli Demokratik Devrim Hareketi’nin sözcülünü üstlenen haftalık Türk Solu adlı siyasi derginin yönetici ekibi içinde yer aldı. Yayın hayatına ara veren Türk Solu dergisinin ardından 12 Mart muhtırası verildiği ancak sıkıyönetim ilan edilmediği kısa süreçte Türkiye Solu Dergisi’nin sahipliğini üstlendi. Bu dergi ancak iki sayı çıkartılabildi, 12 Mart yarı askeri faşist diktatörlüğü döneminde tutuklandı, 17 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra çalışmalarını sürdürdü, Kocakurt romanını 1976 yılında yazdı. 1977’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları’nı çıkarttı. 1980’den başlayarak kendisini bütünüyle müzik yazarlığına verdi.
Öykü ve yazıları kendi çıkardığı dergilerle dışında farklı birçok dergi ve gazetede yayımlandı. Ülke gerçeklerini kendine özgü bir üslûpla yansıttığı öyküleri, hazırladığı dört ciltlik Müzik Ansiklopedisi ve bir dönem Cumhuriyet gazetesinde yaptığı müzik eleştirileriyle tanındı. “Komil’in Atı” adlı hikâyesiyle TRT 1970 Sanat Ödülleri Yarışmasında başarı ödülünü, bir diğer hikâyesiyle 1974 Sabahattin Ali Hikâye Yarışmasında birincilik ödülünü aldı. İlk romanı Koca Kurt, Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışmasında beğenilerek basılmaya değer görüldü.
Edebiyatçılar Derneği!nin kurucu üyelerinden olup iki dönem genel başkanlığını yapmıştır.
2019 Yılına dek Evrensel Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.
YAPITLARI:
Müzik Ansiklopedisi: 4 ciltten oluşan temel bir eserdir.
Müzik Öğretimi (1996): Müzik öğretmenleri için hazırlanan bir derlemedir.
Müzik Tarihi (1994): Türkiye’nin ilk kapsamlı müzik tarihi çalışmasıdır.
The Music Makers in Turkey (1995): İngilizce hazırlanan bir dış tanıtım kitabıdır. Türkçe basımı, Türkiye’nin Müzik Atlası başlığını taşır. Okurlara 1998’de sunulmuştur.
Müziğin Kitabı (2000): Müzik teorisi alanında hissedilen boşluğu bu kitap doldurmuştur.
Müzik Sözlüğü (2002): 600 sayfalık bu sözlük, Türkçenin bir “kültür dili” olarak gelişmesi yolunda, müzik alanından gelen önemli bir katkı olarak değerlendirilmektedir.
Müzik Ansiklopedisi: 3 ciltten, 2072 sayfadan oluşan, on bin madde ve üç bin resim içeren bir eserdir.
Müzik Yazıları (2007): Temel Müzik sorunları karşısında çözümler üretmeye yönelik kaleme alınmış 319 sayfadan oluşan bir eserdir.
Kocakurt (roman, 1976): Ahmet Say’ın bu ilk eseri, Milliyet gazetesinin yarışmasında ödül almıştır. Reklamcı ve partici Koca Kurt ile bar kızı Züleyha’nın 1960-1970 arasındaki serüvenini anlatır.
Bingöl Hikâyeleri (öyküler, 1980)
İpek Halıya Ters Binen Kedi (epik öykü, 1982): Edebiyatımızda ilk “epik hikâye” olarak bilinir. Almanca’ya çevrilerek Berlin’de yayınlanmıştır. Türk masallarının geleneksel başlangıç tekerlemesinin diliyle bir dolandırıcı tüccarın öyküsünü anlatmaktadır. Evrensel Basım Yayın
Güneşin Savrulduğu Yerden (öyküler, 1988): 1980’de Bingöl Hikayeleri adıyla Milliyet Yayınları’ndan çıkan eser, 1988’de Can Yayınları tarafından ve son olarak Evrensel Basım Yayın tarafından “Güneşin Savrulduğu Yerden” başlığı ile yayınlanmıştır.
Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır? (Sanat Kuramı) Ahmet Say halk kitabı özelliğinde müzik sanatının temel asgari bilgilerini herkesin yararlanabileceği yalın anlaşılır bir dille anlatmış. 2008 Evrensel Basım Yayın
Mozart (Mozart’ın Anısına) başlıklı derleme, büyük bestecinin 250. doğum yılı dolayısıyla Evrensel Basım Yayın tarafından uluslararası bir anlayış koşutunda hazırlanmış (2007) Evrensel Basım Yayın
Ağaçlar Çiçekteydi (Anı Biyografi 2011) Ahmet Say, anılarını anlatırken yakın tarihin siyasal olaylarını hatırlatıyor bize. Evrensel Basım Yayın
Bingöl Hikâyeleri (Güneşin Savrulduğu Yerden) kitabı Ca Yo Ke Tij Ti Ra Bena Vila ismi ile Zazaca olarak Evrensel Basım Yayın tarafından yayınlanmıştır. (2013)
İnsanoğlu İnsanlar (Anı – Otobiyografi, 2016)
KAYNAK: http://izmir.imece-der.com/2022/05/11/turkiye-degerli-bir-aydinini-yitirdi/